Contactpersonen Teams: - Dames 1 t/m 6 + Master: José van Grinsven Vanuit het bestuur is Arthur Cooijmans toegevoegd. |
e-mail adres:
De Technische Commissie (TC) heeft de doelstellingen van het technische beleid op een rij gezet. Ze maken duidelijk wat voor club Donki Sjot wil zijn.
De Technische Commissie hanteert de volgende procedure om tot de teamindelingen voor het volgende seizoen te komen:
Indelingscriteria
Bij de indeling hanteert de TC de volgende criteria.
Enquête
Als voorbereiding op de nieuwe teamindeling wordt er in februari een enquête uitgezet onder alle leden (met uitzondering van de CMV-teams). Dit voor de spelers/speelsters de gelegenheid om aan te geven of er bijzonderheden zijn voor het volgende seizoen wat betreft de nieuwe teamindeling. Maak als speler/speelster gebruik van deze mogelijkheid. Er wordt zoveel mogelijk gekeken naar individuele wensen. Maar aan de enquête kunnen geen rechten worden ontleend. De TC maakt een afweging van club-/teambelang en het belang van de individuele speler/speelster.
Wanneer er nog onduidelijkheden zijn over de teamindeling, kun je contact opnemen met de TC-contactpersoon van jouw team of met de voorzitter van de TC.
Coach
Begin altijd voor de wedstrijd door bij elkaar te gaan zitten met een praatje.
Als je gegevens hebt van de vorige wedstrijd, vernoem die dan kort.
Geef niet te veel informatie, want dat gaat meestal verloren. Het gaat meer om de teambuilding.
Loop – als er gelegenheid voor is – voor het inspelen even met het team door de zaal om te wennen aan het licht, de ruimte en het publiek.
Gezamenlijke oefeningen
Belangrijk is om de oefeningen van de warming-up in teamverband te doen. Eén persoon leidt de hele warming-up.
Begin met oefeningen ter bevordering van de bloedsomloop en ademhaling:
– Inloopoefeningen (alles drie keer op een half veld, heen en terug):
– Hierna even wat spieroprekkingen en/of spierversterkende oefeningen, vooral voor buik- en rugspieren.
– Daarna in het midden van het veld in een rij naar het net toe: bloksprong, van midden naar buiten, weer bloksprong en wacht op de volgende. Je gaat om en om naar links en rechts.
Nadat je op buiten de tweede bloksprong hebt gemaakt, draai je om en maak je een duik naar achteren om vervolgens weer aan te sluiten in het rijtje.
Dit doet ieder vijf keer.
Inspelen
Ga daarna door in tweetallen met een bal: ingooien met rechts, daarna links en uiteindelijk vijf keer uit de nek (ingooi).
Vervolgens begint het bovenhands inspelen, onderarms (tien keer) enz., tot je vrij snel aan het sparren bent.
Werk tijdens de warming-up aan technieken waarvan je weet dat je ze nog niet optimaal beheerst. Daag elkaar uit en vraag, als je bv. niet zo goed bent in het duiken, speciaal om een aantal prikballen.
Is er een ongelijk aantal spelers, dan bevat het groepje van drie altijd een spelverdeler.
Inslaan
Het inslaan is bedoeld om de aanvallers een goed gevoel te geven. De spelverdeler gaat gewoon in het midden staan, zodat de ballen makkelijk op buiten komen.
Een eventuele libero gaat ballen van de tegenstander verdedigen. Kan dat organisatorisch niet, laat dan de libero de ballen aangooien naar de spelverdeler.
De service
Geef de spelers die dit al aankunnen, een serviceopdracht. Het heeft geen zin om tijdens het inspelen sprongservices te oefenen, als de speler geen sprongservice gaat uitvoeren tijdens de wedstrijd.
De libero gaat weer in het veld staan om een aantal ballen van de tegenstander te passen; niet in het midden van het veld, maar op een positie waar hij normaal ook staat.
Na de wedstrijd
Als laatste is het belangrijk om na de wedstrijd met het hele team even in de kantine aan tafel na te praten. Dat hoeft beslist niet over volleybal te gaan, gewoon even als team gezellig afsluiten.
Je mag als coach uiteraard iemand die bijzonder goed gespeeld heeft, een compliment maken, maar het heeft geen zin om de anderen te vertellen hoe slecht ze waren. Dat weet de speler zelf wel. Kom later in de training terug op de zaken die fout gingen.
De totale warming-up neemt ongeveer een halfuur in beslag. Heb je minder tijd, dan zijn er twee opties: je werkt de oefeningen sneller af of je beknibbelt links of rechts wat. Is er ergens een extra ruimte vrij, dan kun je uiteraard daar alvast het inlopen en rekken en strekken doen, zodat je meteen met de bal aan de gang kunt, zo gauw het speelveld vrij is.
Je zult zien dat na een paar wedstrijdjes dit ritueel van de warming-up er al goed in zit.
Coach je alleen maar en train je de groep niet, zorg er dan voor dat je de trainer de nodige feedback geeft. Voor de trainers geldt natuurlijk, dat ze de moeite moeten nemen om eens een wedstrijd van hun pupillen te bezoeken, zodat ze zien wat het resultaat is van hun inspanningen.
De Nevobo organiseert elk jaar regiobekertoernooien en nationale open jeugdkampioenschappen (NOJK), waarbij in een aantal rondes naar de finale toegewerkt wordt. Donki Sjot doet hieraan al jaren mee en vaak met succes.
De bedoeling is, dat je als club in de bekerwedstrijden en bij de NOJK een zo hoog mogelijk resultaat bereikt. Dit houdt in, dat de bekerteams worden samengesteld uit de beste volleyballers van de club die in de betreffende leeftijdscategorie mogen en/of kunnen meedoen, en dat de coach tijdens de wedstrijden de beste spelers zal laten spelen. We gaan bij deze wedstrijden immers voor de winst!
Het is een eer, als je voor een bekerwedstrijd of de NOJK geselecteerd wordt. Je speelt dan vaak tegen onbekende tegenstanders, maar ook vaak met nieuwe teamgenoten.
Uiteraard gaan er altijd reservespelers mee, maar het kan zijn dat die tijdens de wedstrijden niet in het veld komen. De coach maakt deze keuze. Maar of je nu wel of niet gespeeld hebt, je maakt wel deel uit van het team en je leert er altijd een heleboel van.
Aan de Nederlandse Gesloten Clubkampioenschappen mogen de teams deelnemen die aan het eind van het seizoen kampioen zijn op het hoogste niveau in hun competitie. Daarbij speel je met je eigen competitieteam. Je hebt immers samen als team een prestatie neergezet en dan ga je ook samen met je team de strijd aan bij de gesloten clubkampioenschappen. Mocht het team te weinig spelers/speelsters hebben, dan kan er versterking gezocht worden, maar dit mag niet ten koste gaan van de vaste teamspelers.
Hieronder staan de selecties voor de NOJK en de regiobekerwedstrijden en de speeldata voor het seizoen
Onder voorbehoud:
Heb je nog vragen of opmerkingen? Schroom dan niet om contact op te nemen met de TC.
Koop de speciale Donki Sjot sportkleding om lekker in te volleyballen in de webshop
Ondersteun je club eenvoudig als je online shopt
Je kunt altijd kennismaken met trainer en team door een aantal mee te trainen. Zie de informatie bij de teams.
En lid worden kan eenvoudig met het online aanmeldformulier
Voor ambitie op hoog niveau volleyballen zijn goede relaties met ondernemingen gezellig, nuttig en simpelweg noodzakelijk voor onze club. Allen dankjewel!