Skip to main content

Wat te doen bij slecht weer?

Laatste wijziging: 19 februari 2017

Voor de komende periode bestaat er kans op "slecht weer" tijdens competitieweken, waarbij het onverantwoord kan zijn om af te reizen voor een wedstrijd. Wij willen jullie op de hoogte brengen, welke acties er gedaan dienen te worden om een afmelding voor een wedstrijd goed te verwerken.

Zorg er altijd voor dat je de betrokkenen (tegenstander, organiserende vereniging, organisator en officials e.d.) informeert dat het team of de official niet aanwezig kan zijn. Probeer ook al direct een nieuwe speeldatum af te spreken, zodat de wedstrijden alsnog snel gespeeld kunnen worden. Alle geplande wedstrijden dienen altijd alsnog gespeeld te worden.

Wat ons betreft staat veiligheid altijd voorop!
De Nevobo geeft de volgende leidraad voor wat te doen bij slecht weer:

Slecht weer

Reguliere competitie

In twijfelachtige omstandigheden is het belangrijk om goed voor te bereiden: zorg dat je als vereniging weet hoe laat de tegenstander vertrekt en hoe laat de scheidsrechters de weg op gaan. Op die manier voorkomen we dat mensen onnodig gaan reizen terwijl de wedstrijd al afgelast is. Afmelding van (beide) scheidsrechters betekent niet dat de wedstrijd afgelast wordt. De aanwijzer of thuisspelende vereniging probeert (een) invaller(s) te regelen, de wedstrijd kan dan "gewoon" doorgaan.

Houd voor eventuele weerwaarschuwingen de website van het KNMI in de gaten.

Leidraad weer- en verkeeralarm

Sinds het seizoen 2010-2011 is er met betrekking tot afgelastingen vanwege het slechte weer een onderdeel in de regelgeving opgenomen. Voor de nationale competitie en de verschillende regio's is dit vastgelegd in de Leidraad weer- en verkeeralarm.

Wat te doen bij afzegging van een wedstrijd?

Wanneer je besluit een wedstrijd af te zeggen, is het erg belangrijk dat iedereen hierover goed geïnformeerd wordt. Zorg ervoor dat in zo'n geval de volgende stappen uitgevoerd worden. Lees, voordat je een team afmeldt, altijd bovenstaande leidraad door.

1. Informeer de tegenstander zo vroeg mogelijk

Contactgegevens van andere verenigingen zijn in het bezit van het (wedstrijd)secretariaat van de eigen vereniging.
Zet zo mogelijk bij het afzeggen alvast de eerste stappen voor het vaststellen van een nieuwe datum, binnen zes weken na de datum van de afgezegde wedstrijd!

2. Informeer de officials zo vroeg mogelijk

De actuele aanwijzing van officials vind je op www.volleybal.nl door in de zoekmachine op de betreffende wedstrijd te klikken.

3. Bevestig de afmelding per e-mail op onderstaand adres

regio
e-mailadres
nationale competitie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
regio Zuid
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
4. Spreek gelijk een nieuwe wedstrijddatum af

Zorg dat je zo snel mogelijk in onderling overleg een nieuwe wedstrijddatum afspreekt. Deze datum ligt uiterlijk zes weken na de oorspronkelijke wedstrijd en moet binnen twee weken doorgegeven zijn aan de Nevobo.

Afzeggen wanneer de regels geen uitsluitsel geven

Wanneer er geen sprake is van een weer- en/of verkeeralarm, maar je het onverantwoord vindt om de weg op te gaan, kun je het team afmelden voor de wedstrijd. Dit is niet anders dan in andere weekenden: in principe worden hier maatregelen voor opgelegd (punten in mindering en een boete). Achteraf zal bekeken worden of hierop een uitzondering gemaakt wordt. Wij adviseren om in een dergelijke situatie de afmelding met behulp van foto's, onafhankelijke getuigenverklaringen en/of krantenartikelen te onderbouwen.

Informatie voor officials

Wanneer je het als official niet verantwoord vindt om te reizen en besluit je af te melden, verzoeken wij je om (zoals gebruikelijk bij afmeldingen) de aanwijzer te informeren. Bevestig je afmelding ook via onderstaand e-mailadres:

regio
e-mailadres
nationale competitie
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
regio Zuid
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
[Peter Megens]

Geschreven door:

Gerard Verheij

Categorie:

Club nieuws

Lid worden, een keer meetrainen?

Je kunt altijd kennismaken met trainer en team door een aantal mee te trainen. Zie de informatie bij de teams.

En lid worden kan eenvoudig met het online aanmeldformulier